Liik nr 78: peoleo

Nagu eilses postituses kirjutasin, olin rannikul meriskeid jälgimas, kuniks huvitav hääl mind sealt eemale metsa kiskus. Seda häält olen enne mitmes paigas kuulnud, kuid selle hääle autorit mitte kunagi kohanud. Just selline ebamaine tegelane on peoleo. See, kuidas ta välja näeb, on Eesti mõistes ikka üsna ebamaine. Ning sellest, kuidas ta oma erksate värvidega metsas väga harva nähtav on, ei ole ma siiani aru saanud. Oma 13a hobifotograafi karjääri jooksul pole suutnud teda trehvata. Aga nüüd siis olin Hr Tähelepanu isiklikult. Teadsin, et tegu on 99,5% kindlusega peoleoga ning asusin esmalt kräunuvat häält otsima. Vahepeal aga hääl muutus kauniks linnulauluks. Aga teadsin, et nii nad teevadki ning jätkasin otsinguid. See oli mere äärne männimets, kõrgete mändidega. Hääl paistis tulevat just sealt ladvast, sest tema erksat sulestikku peaks muidu hämaras metsas ikka kaugele nägema. Siis leidsingi linnu üles, tänu sellele, et ta minema lendas. Kirusin ja vandusin omajagu, kuid peagi kuulsin uut häält. Seal oli ka teine isend, kes samamoodi kohati kräunus ja kohati kenasti laulis. Sama jälitustegevus kordus ning sain aru, et ta ilmselt näeb mind, sest nii kui olin kohale jõudnud, kostus järgmine hääl taas pisut eemalt. Kuni siis lõpuks ma teda ülevalt ladvast okste vahelt märkasin. Hakkasin ruttu klõpsutama, ning sain esmased pildid kaunist isalinnust kätte. Päev absoluutselt korda läinud :). Sellega see kohtumine siiski ei lõppenud, püüdsin saada lähemale, kuid lind eemaldus taas. Kuni kadus päris palju eemale mändide otsa. Kuid tänu häälitsemisele leidsin ta jälle ning tabasin ta mingit sööki töötlemas. Sellest hetkest ka esimene tänane pilt. See müsteerium sai siis lahendatud, et selline lind nagu peoleo on ikka päris ja nüüd ma usun seda :). Mai 2022.

Klikka pildile, et näha suuremalt:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: