Pilvekaar

Eile õhtul juhtusin nägema huvitavat nähtust, mida algselt ei osanudki seletada. Hiljem Facebookis ringi kolades nägin, et seda hetke olid näinud ka teised inimesed. Sünoptik Kairo Kiitsak kommenteeris antud nähtust oma Facebooki ajajoonel nii:

Tegemist on pilvekaarega (cloud bow), mis oma välimuselt meenutab udukaart. Erinevalt tavalisest vikerkaarest on pilvekaared üsna haruldased, kuigi aeg-ajalt on neid ikka märgatud. Pilvekaared on tihtipeale valkjad, mõnikord isegi lisakaartega, kuna valgus murdub neis palju väiksemates veetilkades kui tavalise vikerkaare puhul, eri lainepikkusega valguskiired kattuvad ning ei allu difraktsiooonile. Pilvekaared koosnevad enamasti väikestest veetilkadest. Kuigi maapinna kohal oli õhk täna võrdlemisi külm, siis aluspinnast kõrgemal paiknes veidi soojema õhuga kiht, tänu millele sai see nähtus ka esile tulla.

Kuna kaasas oli ainult teleobjektiiv, pidin nähtust telefoniga pildile püüdma. Eks seeläbi on kvaliteet ka vastav :). Aga nagu me kõik teame, maailma parim fotokas on see, mis sul õigel ajahetkel kohe käepärast võtta on :).

Klikka pildile, et näha suuremalt:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: