Lõksus

Rabas võib leida üsna fotogeenilisi taimi, sh ka Huulheina. Selle taime (pikalehine huulhein) tunneb ära punase värvuse järgi, mille küljes pisikesed piisakesed. See vedelik on kleepuv, mistõttu jäävad sinna kinni erinevad putukad, ka liblikad jne. Ühe sellise pildi suutsin Suursoo rabast teha, kus sipelgas oli antud taime ohvriks langenud. Selle röövelliku taime kohta võtsin ühe väljavõtte internetist:

Väikesed loomad, enamasti putukad, keda suhkrut sisaldav nõre ligi meelitab, jäävad seda puudutades sinna kinni, sest kleepuv lima ei võimalda neil edasi liikuda. Nad kas surevad kurnatusse või lämbuvad püdela nõre kätte, mis nõrgub õhusoontesse ja need ummistab. Samal ajal eritab taim ensüüme (näiteks esteraas, peroksidaas, fosfataas ja proteaas), mis saaklooma aeglaselt lagundavad ja temas sisalduvaid toitaineid vabastavad. Istuvad näärmed resorbeerivad need toitained ning kasutavad neid taime kasvamiseks.

Klikka pildile, et näha suuremalt:

Image

2 thoughts on “Lõksus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: